Blog

Ο Laso Schaller, αθλητής canyoning και high-diver κάνει νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ από τα 58,8μ.
 

Ο Laso Schaller, αθλητής canyoning και high-diver κάνει νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ από τα 58,8μ.

Όταν είσαι στο έδαφος, κοιτώντας από κάτω μια εξέδρα κατάδυσης που έχεις στηθεί σε ύψος 59,8 μέτρων φαίνεται απλά να είναι ψηλά. Από εκεί πάνω; Ο σφυγμός σου ανεβαίνει και το ύψος σε κάνει να κρατάς την ανάσα σου, απορώντας πως μπορεί να επιβιώσει κάποιος από τέτοια πτώση – ακόμα κι αν είναι μέσα σε μια πισίνα, οκτώ μέτρων βάθους, γεμάτη με αεριούχο νερό. Αυτή την εικόνα όμως είχε ο Laso Schaller στο μυαλό του όταν σχεδίαζε αυτό το άλμα. Και τα κατάφερε, κάνοντας έτσι ένα νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ.

Ο 27χρονος Laso Schaller, που γεννήθηκε στη Βραζιλία και μεγάλωσε στην Ελβετία, είναι εξαιρετικά έμπειρος στο canyoning, την κατάβαση φαραγγιών. Χρησιμοποιώντας σχοινιά και εξοπλισμό, έχει κατέβει σε φαράγγια με τρόπο που λίγοι έχουν καταφέρει και έχει ολοκληρώσει πολλές καταβάσεις που επιχειρήθηκαν για πρώτη φορά. Φυσικά στο canyoning υπάρχει κι άλλος τρόπος να κάνεις την κατάβαση χωρίς σχοινιά, πιάστρες ή άλλο εξοπλισμό, απλά πηδάς! Ο Schaller έχει τη φήμη του πιο ατρόμητου όλων, πηδάει συχνά από βράχια 25, 30 ή 35 μέτρων χωρίς να το σκεφτεί και πολύ.

Αλλά σχεδόν 60 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος που έχει πηδήξει κανείς ποτέ; Αυτό θέλει λίγη σκέψη. 

To Cascada del Salto, Maggia, Ελβετία© Lukas Pilz

Στην ιταλόφωνη περιοχή Ticino της Ελβετίας, υπάρχουν πάνω από 150 φαράγγια που μπορείς να κατέβεις, με αμέτρητους καταρράκτες. Αλλά το Cascado del Salto είναι ο βασιλιάς. Πάνω από την πόλη Maggia, 1,5 ώρα βόρεια του Lugano, καταρράκτης σφύζει από ζωή στη διάρκεια των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων. Το νερό πέφτει ορμητικά από την απότομη πλαγιά σε μια βαθιά πισίνα, δημιουργώντας ένα φυσικό αμφιθέατρο.

Η πτώση του Laso σε 24 frame© Lukas Pilz


Το μέγεθος αυτού του άλματος προϋποθέτει μεγαλύτερη προετοιμασία από το συνηθισμένο "πάρε ανάσα και όρμα" άλμα από καταρράκτη. Κάτω απ’ τον ηλιόλουστο, γαλανό ουρανό, ο Schaller και η ομάδα του έφτιαξαν πρώτα μια εξέδρα για να έχει ένα 'καθαρό', ελεγχόμενο σημείο εξόδου, δίνοντας απόσταση ασφαλείας από την πλευρά του βράχου. Έπειτα, εξερεύνησαν την περιοχή με εξοπλισμό καταδύσεων και τοποθέτησαν έξι δεξαμενές μέσα στην φυσική πισίνα για να προσθέσουν αέρα στο νερό και να γίνει πιο μαλακή η βουτιά της πτώσης. Τέλος, έκαναν κάποιες πτώσεις, για να χρονομετρήσουν την πτώση και να δουν την πορεία της. Πέραν αυτών, για τον Laso είναι σχεδόν ίδια υπόθεση με τα προηγούμενα άλματα που έχει κάνει. "Μετά τα 25 μέτρα ύψος, όλα φαίνονται και μοιάζουν ίδια," λέει. "Η μόνη διαφορά είναι η διάρκεια της πτώσης."

Χρειάζεται ψυχή για να κάνεις τέτοιο άλμα© Lukas Pilz

Ο καταρράκτης από χαμηλά είναι απλά ψηλός© Lukas Pilz

Από κοντά είναι πιο ψηλός απ' όσο δείχνει© Lukas Pilz


Ο Schaller που χάρη στα γονίδια από τη Βραζιλία μοιάζει περισσότερο με ‘surfer’ παρά με Ελβετό, είναι χαλαρός και σχολαστικός με τις προετοιμασίες. Ξέρει πως θα πέσει στο νερό – με τα πόδια κάτω και ελαφριά κλίση του κορμού προς τα εμπρός, το σώμα σφιγμένο και τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη μέση του για να μειωθεί η πίεση της πρόσκρουσης στο πρόσωπό του. Μπαίνοντας στο νερό θα επιβραδύνει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου από 120χλμ/ώ σε 0, μέσα σε λίγα μέτρα. Μιας και το αναφέρουμε, μόλις 8 μέτρα βάθος; 

Παραδόξως, όσο μεγαλώνει το ύψος του άλματος και η ταχύτητα εισόδου, η επιβράδυνση επιταχύνεται. Από τα 10 μέτρα θέλεις 3 μέτρα βάθος νερού για μια ασφαλή βουτιά, ενώ από τα 50 μέτρα χρειάζεσαι μόλις 4 μέτρα βάθος. Το έχει αναλύσει επιστημονικά. "Είναι καλύτερα να έχω κάνει ζέσταμα," λέει ο Laso. "Αν είμαι πολύ χαλαρός δεν θα σφίξω αρκετά όταν προσγειωθώ."

Τα πρώτα μέτρα μετά το άλμα-ρεκόρ© Josh Sampiero

Και όσο για εξάσκηση, ο Schaller έχει κάνει αρκετή. Η μητέρα του ήταν γυμνάστρια και ο ίδιος μεγάλωσε στο γυμναστήριο και την πισίνα π δυο τέλεια συστατικά για την τρέχουσα καριέρα του σαν οδηγός και αθλητής φαραγγιών. Συμμετέχει τακτικά σε show υψηλών καταδύσεων, κάνοντας μέχρι και είκοσι καταδύσεις από τα 25 μέτρα σε μια μέρα.
Με σχεδόν μια ντουζίνα κάμερες να γράφουν, το άλμα είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Μετά από μιάμιση μέρα με λιακάδα και καθαρό ουρανό, μια απογευματινή καταιγίδα έκανε την εμφάνισή της. Η ατμόσφαιρα σκούρινε, οι παρευρισκόμενοι, περίπου δύο ντουζίνες άνθρωποι, ήξεραν πως αυτό το μουντό πέπλο θα είχε επιπτώσεις στο άλμα. Αστραπές φάνηκαν στο βάθος και σύννεφα έκρυψαν τον ήλιο. Το κοινό ήταν έτοιμο να φύγει και τα film crews σκέπαζαν τις αξίας χιλιάδων δολαρίων κάμερες με πλαστικές σακούλες.

Κοίτα προσεκτικά και θα δεις τον Laso© Lukas Pilz

Ο ήχος ήταν εκκωφαντικός – θύμιζε πυροβολισμό. Πέρασε από το αεριούχο νερό στο πιο σκληρό νερό πιο κάτω, στο κέντρο της λίμνης. Ο Jurg, συναθλητής του στο canyoning, κατέβηκε γρήγορα με rappel στη λίμνη και άλλοι κολύμπησαν για να τον βοηθήσουν. Μετά από δυο δευτερόλεπτα κάτω απ’ το νερό ο Laso αναδύθηκε θριαμβευτικά, και κολύμπησε στην ακτή για ιατρικό έλεγχο. Η προσγείωση, αν και καθαρή, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση του ποδιού του και πιθανών την ελαφριά μετατόπιση του δεξιού ισχίου για λίγα ένα-δυο δευτερόλεπτα. Αλλά μετά από ένα γρήγορο ξάπλωμα στο φορείο, και μια εξέταση από το γιατρό, ένα χαμόγελο εμφανίστηκε στο πρόσωπό του και όλοι ήξεραν πως ήταν καλά. Και πως μόλις είχε κάνει κάτι που δεν είχε κάνει κανείς ποτέ πριν.

 

πηγή. http://www.redbull.com/gr/el

 

Δες το άλμα του στον καταρράκτη στο παρακάτω video!

 
giovas group
jworld  jworld